JKA Sweden ny logoLogo Japan Karate Association

Start JKA Sweden Japan Karate Association Karate-Do Kontakt Översikt
Styrelsen Målsättning Historik JKA SWEDEN Shotokan Symboler Black Belt Club

Sök

Gichin Funakoshi (1868-1957)

Bild på Gichin Funakoshi

Ingen har betytt mer för utvecklingen av karate än Gichin Funakoshi. Han inte bara populariserade karaten utan gjorde framförallt den tillgänglig för allmänheten. Han utvecklade träningen och förenklade teknikerna så att alla - gammal som ung, man som kvinna - skulle kunna utöva dem. Han skrev även ett flertal böcker om "karate-do".

gre396

Nihon Karate Kyo Kai

Nihon Karate Kyo Kai

Texten är Nihon Karate Kyo Kai och står för Japan Karate Association. Detta märke används inom JKA Sweden framtill på karatedräkten.

 

Inyon

 

Inyon

Dess ursprung är ett mysterium. Symbolen har använts av JKA liksom ett flertal andra karate organisationer och är även symbolen för Japan Airlines (JAL).

Den finns utformad i olika exemplar hos shotokan grupper där den röda pricken innehåller tecken och föremål, dessa är av konstnärlig art, men är ej den äkta symbolen.
Ursprungligen var märket i silver och rött, men är idag vit och rött med en svart kant. Märket sys fast / broderas på vänster arm och är obligatorisk att bära vid gradering inom shotokan.

 

Tora no Maki

 

 

Tigersymbolen

Kallas Tora no Maki vilket betyder 'Skriftrullen med Mästarens ord' eller 'Tiger rullen'. Tora betyder "Mästarens ord" men kan även betyda "Tigern". Maki betyder såväl "rulle" som "skriftrulle".

Originalet skapades av en japansk man vid namn Hoan Kusugi, vilken var en vän och elev till Gichin Funakoshi och den som övertalade Funakoshi att stanna kvar i Japan för att undervisa i karate. Tigern skapades som en illustration för Funakoshis bok "karate-do Kyohan"!